Aromatyczna zupa ziemniaki marchew (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawa zupy

01 - 1 średnia cebula
02 - 2-3 ząbki czosnku
03 - 100-150 g korzenia pietruszki
04 - 400 g marchewek
05 - 1,2 kg ziemniaków
06 - 1,75 litra lekkiego bulionu lub rosołu drobiowego

→ Dodatki i przyprawy

07 - Kilka łyżek masła klarowanego lub oleju rzepakowego
08 - Sól i pieprz według własnych upodobań
09 - Pęczek koperku
10 - Pęczek natki pietruszki
11 - 1 czubata łyżeczka majeranku

# Sposób Przygotowania:

01 - Włóż ziemniaki pokrojone w grubą kostkę do gotującego bulionu. Wrzuć też starty korzeń pietruszki i plasterki marchewki. Gotuj pod przykryciem przez mniej więcej 20 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie dopraw wywar solą i pieprzem.
02 - Na patelni rozpuść tłuszcz. Smaż cebulę przez parę minut, aż się zeszkli. Po chwili dodaj czosnek i przesmaż razem jeszcze przez minutę. Wrzuć majeranek, a na koniec całość dorzuć do garnka z warzywami.
03 - Wylej do miski około jedną trzecią ugotowanej zupy. Zblenduj tę porcję na gładko, żeby uzyskać kremową konsystencję. Masę wlej z powrotem do garnka i wymieszaj.
04 - Wmieszaj do zupy posiekany koperek i natkę. Pogotuj jeszcze króciutko i zdejmij z ognia. Sprawdź smak – można jeszcze doprawić, jeśli trzeba.
05 - Obierz i pokrój wszystkie warzywa, korzeń pietruszki zetrzyj na tarce, a czosnek posiekaj lub zetrzyj na drobno. Marchewki potnij w talarki, ziemniaki na większe kawałki, a cebulę na drobną kostkę.

# Uwagi:

01 - Zblendowana część nadaje całości aksamitną gładkość, a w zupie nadal czuć kawałki warzyw.
02 - Świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba lub grzankami.