01 -
W małej misce wymieszaj ciepłą wodę, suche drożdże i 45 g brązowego cukru. Odstaw aż się spieni.
02 -
Dużą miskę lub mikser napełnij mąką, pozostałym cukrem, solą i cynamonowymi kawałkami.
03 -
Dodaj spienione drożdże i aromat klonowy do suchych rzeczy. Wymieszaj dobrze. Jak drożdże się nie spieniały, zacznij od nowa.
04 -
Przy pomocy haka w mikserze wyrabiaj ciasto przez 10 minut, dosypując maks 60 g mąki, by zostało miękkie. Możesz to też zrobić ręcznie na obsypanym mąką blacie przez 10 minut, aż stanie się elastyczne.
05 -
Daj ciastu odpocząć na 5 minut po wyrobieniu.
06 -
Ostrym nożem lub szpatułką podziel ciasto na 8 równych części.
07 -
Z każdej części uformuj mocną kule. Zrób dziurę kciukiem na środku i obracaj, by powstał kształt bajgla. Poukładaj na blaszce z papierem.
08 -
Przykryj folią i zostaw bajgle do wyrośnięcia na 20 minut w pokojowej temperaturze.
09 -
Ustaw piekarnik na 220°C, gdy bajgle już urosną.
10 -
W dużym garnku zagotuj co najmniej 10 cm wody.
11 -
W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, cukrem i wanilią.
12 -
Delikatnie wstawiaj bajgle partiami do wrzątku. Gotuj każdą stronę po 1 minucie. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż z powrotem na blat.
13 -
Pędzelkiem nałóż równomiernie masę jajeczną na każdy bajgiel.
14 -
Wstaw do piekarnika i piecz 15-17 minut aż ładnie się zrumienią.
15 -
Odczekaj 10 minut przed krojeniem. Bajgle jedz na ciepło.
16 -
Po ostudzeniu włóż bajgle do szczelnej torebki i trzymaj w temperaturze pokojowej do 3 dni.