01 -
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj 18 papilotek na muffinki i ułóż je w blaszce.
02 -
W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok.
03 -
W dużej misce lub mikserze połącz banany, masło, oba cukry, jajka i wanilię. Mieszaj na średnich obrotach przez 3 minuty, aż wszystko się ładnie połączy.
04 -
Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj delikatnie na niskich obrotach, aż nie będzie widoczne suchej mąki. Nie mieszaj za mocno.
05 -
Włóż krem czekoladowo-orzechowy do miski do mikrofali i podgrzewaj około 30 sekund, żeby stał się bardziej płynny i łatwiej się mieszał.
06 -
Nałóż ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Na każdej nałóż około łyżeczki podgrzanego kremu i delikatnie zamieszaj wykałaczką lub nożem, żeby zrobiły się wzory.
07 -
Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15–18 minut, aż patyczek włożony do środka wyjdzie suchy.
08 -
Po upieczeniu zostaw muffinki w formie na 15 minut. Potem przenieś na kratkę i odczekaj, aż całkowicie ostygną lub zajadaj na ciepło.