01 -
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia naczynie o wymiarach 20x20 cm.
02 -
W średnim rondlu roztop masło na średnim ogniu. Podsmaż je aż lekko się zrumieni i nabierze orzechowego zapachu. Szybko przełóż do miski żaroodpornej i wymieszaj żeby trochę ostygło.
03 -
W dużej misce połącz cukier kryształ, śmietanę, miękkie masło i jajko. Ubijaj na gładką, kremową masę. Dodaj rozgniecione banany i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
04 -
Wsyp mąkę, sodę i sól do mokrej mieszanki. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia. Przelej ciasto do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadź.
05 -
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20–25 minut aż wierzch będzie złocisty, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po wyjęciu poczekaj chwilę, potem podważ ciasto razem z papierem.
06 -
Do lekko przestudzonego masła dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj do gładka. Rozsmaruj lukier na przestudzonych batonikach po 10–15 minutach od upieczenia.