Wilgotne ciasto z bananami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 100 ml oleju słonecznikowego
02 - 250 g mąki pszennej
03 - 2 dojrzałe jajka
04 - 3 bardzo dojrzałe banany
05 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
06 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
07 - 200 g drobnego cukru
08 - szczypta soli
09 - 50 g posiekanych migdałów lub włoskich orzechów
10 - 50 g kakao naturalnego

→ Na wierzch

11 - 50 g prażonych migdałów albo orzechów włoskich
12 - 2 banany pocięte w plasterki
13 - 2-3 łyżki tłustej śmietanki lub mleka
14 - 100 g czekolady deserowej

# Sposób Przygotowania:

01 - Włóż czekoladę i mleko albo śmietankę do miski. Podgrzej nad parą albo użyj mikrofali, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
02 - Wylej ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem. Ułóż kawałki banana, wrzuć migdały na wierzch. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 170°C. Gdy ciasto wystygnie, polej je ciepłą czekoladą.
03 - Banany rozgnieć widelcem albo tłuczkiem. Wmieszaj cukier, roztrzepane jajka oraz olej. Zmieszaj w innej misce suchą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i sól. Przesyp suche składniki do mokrych, wymieszaj luzem. Na koniec wrzuć orzechy.

# Uwagi:

01 - Dorzuć kawałeczki czekolady do masy – będzie jeszcze bardziej aromatycznie.
02 - Jeśli nie masz kakao użyj 100 g czekolady gorzkiej roztopionej – smak będzie intensywniejszy.
03 - Możesz spokojnie przechować to ciasto pod folią nawet przez 3 dni, ciągle pozostaje świeże i wilgotne.