01 -
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Nasmaruj lekko formę do pieczenia wielkości 23×33 cm sprayem do smażenia i odstaw na bok.
02 -
Na dnie formy rozłóż połowę pokrojonych muffinek. Na to połóż połowę pokrojonego boczku. Teraz zrób to samo powtórnie, tworząc drugą warstwę muffinek i boczku.
03 -
W misce wymieszaj jajka, mleko, roztopione masło, musztardę w proszku, cebulę suszoną, czosnek i sól. Zblenduj dokładnie i wylej na ułożone warstwy w formie. Przykryj szczelnie folią aluminiową.
04 -
Piecz pod przykryciem przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
05 -
Zdejmij folię i piecz jeszcze około 15 minut, aż środek ładnie się zetnie.
06 -
Odczekaj 5 minut, żeby przestygło, potem podziel na 8 porcji.
07 -
Podgrzej sos holenderski ostrożnie na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, albo w mikrofali co 15 sekund, mieszając za każdym razem. Polej nim porcje i jeśli chcesz, posyp szczypiorkiem i papryką.