Delikatna beza z kremem kawowym (Wersja Do Druku)

Puszysta beza pavlova z aromatycznym kremem kawowym i dekoracją z gorzkiej czekolady.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Beza

01 - 6 białek (210 g)
02 - szczypta soli
03 - 300 g drobnego cukru do wypieków
04 - 1 łyżka soku z cytryny
05 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (5 g)
06 - 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

→ Krem kawowy

07 - 500 g serka mascarpone
08 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
09 - 3 łyżki gorącej wody (50 g)
10 - 2 łyżki cukru pudru (50 g)

→ Dekoracja

11 - 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Połam czekoladę na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej, pilnując, aby nie przegrzać. Odstaw do przestudzenia.
02 - Wlej białka do misy miksera, ubijaj chwilę, dodaj szczyptę soli i ubijaj do momentu uzyskania sztywnej piany.
03 - Stopniowo dodawaj cukier po łyżce, ubijając do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej piany.
04 - Dodaj sok z cytryny, miksuj krótko, następnie ręcznie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
05 - Wyłóż pianę na blachę z papierem do pieczenia, formując kopiec o średnicy 20 cm. Polej przestudzoną czekoladą i zdob wzorki patyczkiem.
06 - Włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C, natychmiast obniż do 100-110°C i piecz w termoobiegu przez 150 minut. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
07 - Zalej kawę rozpuszczalną gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie schłódź w lodówce.
08 - Do schłodzonego mascarpone dodaj cukier puder i zimną kawę, krótko zmiksuj do połączenia składników.
09 - Wyłóż krem kawowy na wystudzoną bezę i posyp posiekaną gorzką czekoladą.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Beza powinna się całkowicie wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, aby zachować delikatną strukturę.