01 -
Nastaw piekarnik na 175°C.
02 -
Roztop razem masło i białą czekoladę, mieszaj aż do gładkości.
03 -
W osobnej misce ubij całe jajka, żółtka i cukier, aż masa stanie się jasna i puszysta.
04 -
Wrzuć ekstrakt waniliowy do jajek i wymieszaj dobrze.
05 -
Wlej rozpuszczoną białą czekoladę do ubitych jajek i zamieszaj wszystko dokładnie.
06 -
W innej misce wymieszaj mąkę z solą.
07 -
Stopniowo wmieszaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż się połączą — nie przesadzaj z mieszaniem.
08 -
Ostrożnie wmieszaj truskawki liofilizowane do ciasta.
09 -
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy 23x33 cm.
10 -
Piecz przez 25-30 minut aż wykałaczka włożona w środek będzie lekko wilgotna od okruszków.
11 -
Poczekaj aż wypieki całkiem ostygną przed nałożeniem polewy.
12 -
Wymieszaj cukier puder z truskawkami i mlekiem, aż powstanie gładka masa.
13 -
Rozsmaruj polewę równo na wystudzonych ciastkach.
14 -
Nakrój na kwadraty i podawaj od razu.