Białkowe Biszkopty Śniadaniowe (Wersja Do Druku)

Pełne białka, puszyste bułeczki z szynką, serem lub nadzieniem śródziemnomorskim na smaczny poranny zastrzyk energii.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Nabiał

01 - 414 ml gęstego jogurtu naturalnego 2%
02 - Podzielone 170 g sera cheddar
03 - Podzielone 225 g sera feta

→ Jajka

04 - 4 duże jajka w temperaturze pokojowej

→ Suche składniki

05 - 312 g mąki pszennej uniwersalnej
06 - 30 g zmielonego siemienia lnianego
07 - 15 ml proszku do pieczenia
08 - 10 ml soli
09 - 5 ml czosnkowego proszku
10 - 2,5 ml płatków chili (opcjonalnie)

→ Warzywa i zioła

11 - 75 g pokrojonych suszonych pomidorów
12 - 30 g posiekanych szczypiorków
13 - 10 ml suszonej bazylii lub 15 ml świeżej do dekoracji
14 - 45 g dokładnie odsączonego szpinaku, lekko zwiędniętego

→ Mięsa (opcjonalne)

15 - 280 g pokrojonej szynki
16 - 280 g ugotowanej włoskiej kiełbasy drobno pokruszonej

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ustaw temperaturę piekarnika na 190°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmaruj lekko formę na muffiny.
02 - Połącz jajka z jogurtem i wymieszaj tak, by masa była gładka i jednolita.
03 - Stopniowo wsyp mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, sól, czosnkowy proszek i płatki chili, mieszaj tylko do połączenia składników, żeby ciasto nie było ciężkie.
04 - Na koniec wmieszaj dokładnie wybrane dodatki: szynkę z cheddarem albo warzywa z fetą i kiełbasą.
05 - Nałóż około 80 ml (⅓ szklanki) ciasta na blachę lub do foremek na muffiny, równomiernie rozkładając porcje.
06 - Posyp wierzch zachowanym fetą lub cheddarem. Piecz przez 25 minut aż będą złote i sprężyste.
07 - Odstaw ciastka na 10 minut na kratce, żeby lekko ostygły przed podaniem lub schowaniem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Jeśli wolisz bez mięsa, po prostu pomiń szynkę i kiełbasę. Dodaj więcej warzyw.
02 - Świeżą bazylię najlepiej dodać po upieczeniu, bo inaczej traci smak.
03 - Ciastka możesz trzymać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej nawet do trzech dni.