Malinowe ciasto na blasze (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 175g miękkiego masła
02 - 310ml maślanki
03 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
04 - 350g cukru
05 - 2 żółtka jaj
06 - 3 jajka (rozmiar M)
07 - 30ml neutralnego oleju roślinnego
08 - 300g mąki pszennej (typ 450)
09 - 1½ łyżeczki soli
10 - 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
11 - 45g skrobi ziemniaczanej
12 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego

→ Lukier

13 - 175g kremowego serka śmietankowego
14 - ¼ łyżeczki soli
15 - 250g cukru pudru
16 - 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
17 - 175g miękkiego masła
18 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

→ Dekoracja

19 - 250g świeżych malin
20 - 2 łyżki soku z cytryny
21 - 250g dżemu malinowego

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw temperaturę piekarnika na 200°C. Przygotuj blachę do pieczenia (25x30cm) i natłuść ją. Połącz mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i sól.
02 - Zmiksuj razem cukier, masło i olej, aż masa będzie puszysta. Dodawaj jajka jedno po drugim, a następnie żółtka. Naprzemiennie wprowadź suche składniki i maślankę.
03 - Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 35-40 minut, aż się zarumieni. Pozostaw do ostygnięcia.
04 - Zmiksuj cukier puder, masło, skrobię i sól. Wmieszaj serek śmietankowy oraz ekstrakt waniliowy do gładkiej masy.

# Uwagi:

01 - Prosty placek na blasze, świetny na wynos, a dzięki marmurkowej strukturze wygląda wyjątkowo atrakcyjnie.