01 -
Nastaw piekarnik na 180°C. Wyłóż formę 20x20 cm papierem do pieczenia zostawiając brzeg na łatwe wyjęcie lub natłuść ją odrobiną masła.
02 -
Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i posiekaj na małe kawałki (około 180 do 240 ml). Wymieszaj je z połową cynamonu i odstaw na bok. Nie używaj więcej niż 1 szklankę jabłek.
03 -
W drugiej misce mieszaj mąkę, resztę cynamonu, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól aż składniki się połączą.
04 -
W dużej misce ubij roztopione masło z brązowym cukrem aż miks będzie gładki i bez śladów tłuszczu.
05 -
Do masła z cukrem dodaj jajko i wanilię, ubijaj aż masa będzie jednolita.
06 -
Dodaj do mokrej mieszanki suche składniki, mieszaj do momentu, aż nie będzie widać mąki ani grudek.
07 -
Delikatnie wmieszaj jabłka z cynamonem tak, żeby były równomiernie rozłożone w cieście.
08 -
Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Piecz 22 do 25 minut aż wierzch zastygnie a wbity patyczek wyjdzie suchy z kilkoma wilgotnymi okruchami.
09 -
Zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Jeśli używasz papieru, wyjmij cisto razem z nim, jeśli nie pokrój prosto w formie po wystudzeniu.