01 -
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż boczek na jednej warstwie. Piecz przez 15 do 20 minut aż będzie chrupiący i złoty. Po wyjęciu połóż na ręczniku papierowym żeby odsączyć tłuszcz, potem pokrój lub pokrusz. Odstaw na bok.
02 -
W dużej misce zmieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Rozpuść łyżkę masła na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Wlej mieszankę i powoli mieszaj aż jajka się zetną, ale zostaną lekko wilgotne. Zdejmij z ognia i wmieszaj starty cheddar oraz Monterey Jack.
03 -
Ustaw piekarnik na 175 stopni. Przekrój bułki na pół poziomo i ułóż dolne części równomiernie w naczyniu do zapiekania 23x33 cm. Nałóż masę jajeczną na bułki, a potem posyp równomiernie pokruszonym boczkiem. Przykryj górnymi połówkami bułek.
04 -
Połącz roztopione masło z musztardą Dijon i proszkiem czosnkowym. Posmaruj dobrze tę mieszanką wierzch kanapek. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 15 minut. Usuń folię i piecz jeszcze 5-10 minut aż góra się zarumieni i ser się roztopi.
05 -
Odczekaj chwilę aż lekko przestygną, potem pokrój na porcje. Podawaj od razu z dodatkami jaki lubisz.