Pierozki z bok choy (Wersja Do Druku)

Wyśmienite pierozki gotowane z pieczarkami, bok choy i imbirem w sycącym bulionie warzywnym.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Tłuszcze i przyprawy

01 - 10 ml oleju sezamowego prażonego
02 - 2 łyżki świeżego startego imbiru
03 - 30 ml oliwy z oliwek podzielonej na dwie części
04 - 4 ząbki czosnku przeciśnięte lub posiekane

→ Warzywa

05 - 3 małe bok choy, oddzielone liście i przycięte końce
06 - 5 dymek pokrojonych na plasterki, podzielone na dwie części
07 - 225 g cienko pokrojonych grzybów shiitake

→ Płyny

08 - 30 ml sosu sojowego
09 - 1,5 litra bulionu warzywnego

→ Gotowce

10 - 450–570 g mrożonych pierożków typu potstickers

→ Przyprawy

11 - Świeżo mielony pieprz czarny do smaku

→ Dodatkowe posypki

12 - Posiekany czosnek smażony, sezam prażony, przyprawa furikake, pikantny olej chili

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Na średnio wysokim ogniu rozgrzej połowę oliwy. Wrzuć plasterki shiitake i smaż od czasu do czasu mieszając, aż zrobią się złote.
02 - Do garnka dolej resztę oliwy, dodaj czosnek i imbir. Podsmażaj przez chwilę, aż pachnie, mieszając co jakiś czas.
03 - Wlej bulion warzywny wraz z sosem sojowym i rozmieszaj. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
04 - Wrzuć mrożone pierogi razem z połową pokrojonych dymek i liśćmi bok choy. Delikatnie wymieszaj i gotuj 3-4 minuty aż pierożki się podgrzeją.
05 - Wlej olej sezamowy i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, dołóż jeszcze sos sojowy lub pieprz.
06 - Przelej zupę do misek, posyp resztą dymek oraz wybranymi dodatkami wedle upodobań.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dopasuj ilość sosu sojowego według własnego smaku. Możesz wrzucić też inne warzywa np. marchewkę lub szpinak. Jeśli lubisz ostre, dodaj płatki chili.