01 -
W dużej misce połącz mieszankę do chleba, 2 łyżki drożdży, ciepłą wodę, cukier, olej i sól. Dobrze to wymieszaj jak na opakowaniu.
02 -
Wpleć czerwony barwnik do ciasta aż będzie miało głęboki, krwisty odcień. Wymieszaj dokładnie.
03 -
Podziel ciasto na 12 kawałków i ułóż je luźno na blaszce do pieczenia.
04 -
Przykryj kule wilgotną ściereczką i odstaw aż podwoją objętość, trzymaj się czasu z instrukcji.
05 -
W mikserze wymieszaj mąkę ryżową, drożdże, cukier, olej i sól na jednolitą masę.
06 -
W drugim naczyniu rozprowadź czarny barwnik albo węgiel w wodzie, żeby miał ciemny, intensywny kolor.
07 -
Powoli dodawaj czarny płyn do suchej mieszanki. Mieszaj aż powstanie gęsta, klejąca masa na polewę. Dopasuj kolor według gustu.
08 -
Przykryj i zostaw na 15 minut w temp. pokojowej, żeby smaki się rozwinęły i masa zgęstniała.
09 -
Jak kulki wyrosną, posmaruj je obficie czarną masą po wierzchu i bokach, używając czystych rąk.
10 -
Odstaw kule bez przykrycia na 15 minut, by polewa dobrze się trzymała.
11 -
Ułóż bułki na środkowej półce piekarnika i piecz zgodnie z instrukcją mieszanki, zwykle około 20 minut.