Brokuly Ser Protein (Wersja Do Druku)

Gładka mieszanka brokułów, sera i twarogu dla pożywnego, smakowitego posiłku.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Tłuszcze

01 - 15 gramów masła bez soli

→ Warzywa

02 - 480 gramów brokuła pokrojonego
03 - 2 średnie marchewki obrane i pokrojone w kostkę
04 - 1 łodyga selera naciowego pokrojona
05 - 1 duża żółta cebula drobno posiekana
06 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

→ Mąka i przyprawy

07 - 1,5 grama wędzonej papryki
08 - 32 gramy mąki pszennej lub bezglutenowej

→ Płyny

09 - 480 mililitrów mleka 1%
10 - 720 mililitrów bulionu warzywnego

→ Mleczne produkty

11 - 225 gramów sera twarogowego tłustego, zmiksowanego
12 - 110 gramów startego żółtego sera cheddar

→ Przyprawy

13 - Sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - W dużym garnku roztop masło na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, marchew i seler. Mieszaj często przez około 10 minut, aż wszystko trochę zmięknie.
02 - Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez minutę, ciągle mieszając, żeby się nie przypalił.
03 - Wsyp paprykę i mąkę na warzywa. Smaż jeszcze minutę, nie przestając mieszać, żeby pozbyć się smaku surowej mąki.
04 - Zalej wszystko bulionem i dorzuć posiekane brokuły. Doprowadź do lekkiego wrzenia i gotuj przez 8-9 minut, aż brokuły będą miękkie.
05 - Zmniejsz ogień i wlej mleko 1%. Podgrzewaj ostrożnie, nie dopuszczając do wrzenia, bo mleko może się zwarzyć.
06 - Wrzuć zmiksowany twaróg i starty cheddar. Mieszaj na małym ogniu aż sery się rozpuszczą, pilnuj by mleko się nie zwarzyło.
07 - Przelej do blendera dużą porcję zupy i miksuj ostrożnie, żeby para uchodziła. Potem wlej to z powrotem do garnka. Możesz też użyć blendera ręcznego i miksować od razu w garnku.
08 - Dosól i dodaj pieprz wedle upodobania. Wymieszaj i spróbuj jeszcze raz przed podaniem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Chcesz gęstszej zupy? Zblenduj więcej porcji przed dodaniem sera.
02 - Możesz zwiększyć albo zmniejszyć ilość sera, by mieć lżejszy albo bardziej wyrazisty smak.
03 - Blender ręczny jest wygodny i ułatwia miksowanie bez przenoszenia zupy.