01 -
W dużym garnku roztop masło na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, marchew i seler. Mieszaj często przez około 10 minut, aż wszystko trochę zmięknie.
02 -
Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez minutę, ciągle mieszając, żeby się nie przypalił.
03 -
Wsyp paprykę i mąkę na warzywa. Smaż jeszcze minutę, nie przestając mieszać, żeby pozbyć się smaku surowej mąki.
04 -
Zalej wszystko bulionem i dorzuć posiekane brokuły. Doprowadź do lekkiego wrzenia i gotuj przez 8-9 minut, aż brokuły będą miękkie.
05 -
Zmniejsz ogień i wlej mleko 1%. Podgrzewaj ostrożnie, nie dopuszczając do wrzenia, bo mleko może się zwarzyć.
06 -
Wrzuć zmiksowany twaróg i starty cheddar. Mieszaj na małym ogniu aż sery się rozpuszczą, pilnuj by mleko się nie zwarzyło.
07 -
Przelej do blendera dużą porcję zupy i miksuj ostrożnie, żeby para uchodziła. Potem wlej to z powrotem do garnka. Możesz też użyć blendera ręcznego i miksować od razu w garnku.
08 -
Dosól i dodaj pieprz wedle upodobania. Wymieszaj i spróbuj jeszcze raz przed podaniem.