01 -
W małej misce wymieszaj startego czosnku, oliwę i sól.
02 -
Włóż kamień do pizzy lub blachę do pieczenia do piekarnika i rozgrzej do 260°C. Kamień zostaw w środku podczas nagrzewania.
03 -
Na blacie połóż papier do pieczenia i posyp go mąką lub kaszą manną. Umieść ciasto na papierze i posyp trochę mąki na wierzch, żeby łatwiej się formowało.
04 -
Rozciągnij ciasto na okrągły placek o średnicy około 30–35 cm. Posmaruj powierzchnię olejem czosnkowym i rozłóż kawałki mozzarelli równomiernie na wierzchu.
05 -
Za pomocą łopatki przełóż pizzę wraz z papierem na rozgrzany kamień lub blachę. Piecz przez 10–14 minut aż brzegi się zarumienią, a ser ładnie się rozpuści i zacznie bąbelkować.
06 -
Wyjmij pizzę z piekarnika i równomiernie rozprowadź pomidorową bruschettę. Posyp bazylią, polej obficie glazurą balsamiczną i pokrój na 8 kawałków.