01 -
Jeśli chleb jest świeży, lekko go podpiecz lub zostaw na chwilę, żeby lekko stwardniał.
02 -
W szerokim naczyniu ubij jajka, dodaj mleko albo śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wrzuć starty ser, posiekane zioła, sól, pieprz i opcjonalne przyprawy. Wymieszaj wszystko na gładko.
03 -
Zanurzaj każdą kromkę w masie jajecznej na 20–30 sekund z obu stron, żeby dobrze się nasączyła.
04 -
Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i rozpuść masło lub podgrzej oliwę.
05 -
Połóż kromki z masą na patelni i smaż 3–5 minut z każdej strony, aż zrobi się złota skorupka i chleb się podgrzeje.
06 -
Jeśli robisz na raty, trzymaj usmażone kromki w cieple w piekarniku nastawionym na niską temperaturę. Najlepiej jeść od razu, wtedy są chrupiące i najsmaczniejsze.