01 -
Włącz frytkownicę na 200 stopni i zaczekaj aż się nagrzeje.
02 -
Przekrój pierś poziomo, by zrobić dwa cieńsze kawałki, potem osusz papierowym ręcznikiem.
03 -
Roztrzep jajka w płytkim naczyniu aż będą jednolite.
04 -
W osobnym talerzu wymieszaj bułkę Panko, ser Parmigiano, włoskie przyprawy, sól, paprykę i pieprz.
05 -
Maczaj każdy kawałek w jaju, pozwól nadmiarowi skapnąć, a potem mocno obtocz w panierce z obu stron.
06 -
Spryskaj koszyk frytkownicy bezolejowym sprayem i też pokryj olejem obie strony panierki.
07 -
Włóż kurczaka do koszyka i piecz po 5 minut z każdej strony aż będzie złocisty.
08 -
Nałóż sos pomidorowy, mozzarellę i posyp resztą Parmigiano. Piecz jeszcze 2 minuty, aż ser się roztopi i mięso osiągnie 74°C.
09 -
Wyjmij kurczaka i podawaj od razu, najlepiej z makaronem albo świeżą sałatką.