01 -
Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
02 -
Wymieszaj jabłka z rodzynkami, sokiem cytrynowym, wodą i cukrem.
03 -
Pozostaw mieszankę na 8 godzin lub na noc, żeby się przegryzła.
04 -
Ustaw piekarnik na 180°C i pozwól mu się nagrzać.
05 -
Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
06 -
Pokrój orzechy włoskie na większe kawałki.
07 -
Połącz orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i solą.
08 -
Dodaj mieszankę jabłek do suchych składników i wymieszaj na gęste ciasto.
09 -
Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
10 -
Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
11 -
Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 25 minut.
12 -
Posmaruj wierzch ciasta wodą.
13 -
Odłóż ciasto na 10 minut w formie do przestygnięcia.
14 -
Przenieś na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.