Apfel-Orzechowy chleb (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 350g kwaśnych jabłek (np. Szara Reneta).
02 - 75g rodzynek.
03 - 50ml soku z cytryny.
04 - 40g brązowego cukru.
05 - 75g orzechów włoskich.
06 - 200g mąki pszennej typu 450.
07 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
08 - 10g kakao.
09 - 1 łyżeczka cynamonu.
10 - Szczypta soli.
11 - 40ml wody.
12 - Woda do posmarowania.

# Sposób Przygotowania:

01 - Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
02 - Wymieszaj jabłka z rodzynkami, sokiem cytrynowym, wodą i cukrem.
03 - Pozostaw mieszankę na 8 godzin lub na noc, żeby się przegryzła.
04 - Ustaw piekarnik na 180°C i pozwól mu się nagrzać.
05 - Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
06 - Pokrój orzechy włoskie na większe kawałki.
07 - Połącz orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i solą.
08 - Dodaj mieszankę jabłek do suchych składników i wymieszaj na gęste ciasto.
09 - Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
10 - Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
11 - Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 25 minut.
12 - Posmaruj wierzch ciasta wodą.
13 - Odłóż ciasto na 10 minut w formie do przestygnięcia.
14 - Przenieś na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

# Uwagi:

01 - Im dłużej owoce się moczą, tym ciasto będzie bardziej wilgotne i aromatyczne.