Chleb Jabłkowy Cynamonowy (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 4 szklanki uniwersalnej mąki pszennej
02 - 2 szklanki białego cukru
03 - 2 łyżki proszku do pieczenia
04 - 1 łyżeczka soli
05 - 2 duże jajka
06 - 2 szklanki mleka
07 - ⅔ szklanki oleju roślinnego
08 - 1 szklanka jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
09 - 1 łyżka mielonego cynamonu

→ Dodatki

10 - ⅔ szklanki białego cukru
11 - 1 łyżeczka mielonego cynamonu

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw piekarnik na 180°C. Natłuść foremki do pieczenia.
02 - W średniej misce wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Odstaw na bok.
03 - Używając miksera stojącego lub dużej miski z trzepaczką, wymieszaj jajka, mleko i olej, aż składniki się połączą.
04 - Powoli dodawaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż masa będzie wilgotna. Delikatnie wmieszaj kawałki jabłek i cynamon.
05 - Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do ⅔ wysokości, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie.
06 - W małej miseczce lub miarce wymieszaj cukier z cynamonem. Posyp tą mieszanką wierzch każdego ciasta i lekko zamieszaj nożem.
07 - Piecz przez 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.

# Uwagi:

01 - Nie przepełniaj foremek - zostaw miejsce na wyrośnięcie ciasta, wypełniając je maksymalnie do 2/3.
02 - Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone.