01 -
Nagrzej piekarnik do 175°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub dobrze natłuść.
02 -
W dużej misce ubij jajka z jogurtem oraz tłuszczem aż do gładkości i kremowej konsystencji.
03 -
Dosyp proszek do pieczenia, sól i gumę ksantanową albo babkę płesznik. Jeśli chcesz, dołóż mąkę migdałową. Wymieszaj wszystko na jednolitą, lekko gęstą masę.
04 -
Wylej mieszankę do przygotowanej formy i rozprowadź ją równomiernie szpatułką.
05 -
Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-45 minut. Chleb jest gotowy, gdy wierzch się zarumieni i patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
06 -
Pozwól wyrastającemu chlebowi odpocząć 10 minut w formie, potem przenieś na kratkę, żeby całkowicie przestygł i nie kruszył się.