Pyszny chłodny sernik maliny (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawa

01 - 100 g roztopionego masła
02 - 200 g maślanych herbatników

→ Krem serowy

03 - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
04 - 400 ml bardzo chłodnej śmietanki 36%
05 - 750 g mascarpone (koniecznie miękkiego)
06 - 1 opakowanie cukru wanilinowego
07 - 150 g cukru pudru
08 - 20 g żelatyny w proszku (dwa opakowania po 10 g)
09 - 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

→ Ozdoba wierzchu

10 - Kleksy bitej śmietany na górę (jak lubisz)
11 - 2 łyżki pudru cukru do posypki
12 - 250 g świeżych malin

# Sposób Przygotowania:

01 - Zanim pokroisz, rozłóż równomiernie maliny na cieście i oprósz je cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, zrób kilka małych chmurek z bitej śmietany dookoła malin.
02 - Zimną masę serową wylej powoli na schłodzony spód z herbatników. Delikatnie wyrównaj powierzchnię i odstaw całość na najniższą półkę lodówki minimum na 4 godz, najlepiej do rana.
03 - Do dużej miski wstaw mascarpone razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Zmiksuj na gładko na niewysokich obrotach. Wlej sok z cytryny. W drugiej misce ubij śmietankę aż będzie sztywna. Dodawaj partiami do masy serowej mieszając łopatką, nie mikserem. Na koniec dolewaj powoli płynną, ciepłą żelatynę i mieszaj łopatką aż wszystko się połączy.
04 - W małej miseczce wsyp żelatynę i zalej ją wrzątkiem. Mieszaj energicznie aż znikną grudki. Pozwól jej przestygnąć lecz nie czekaj aż zastygnie.
05 - Ciasteczka skrusz w malakserze albo rozgnieć w woreczku przy pomocy wałka. Rozdrobnione wymieszaj z masłem. Przełóż do tortownicy 24 cm, mocno dociśnij, żeby wyszło równo. Schowaj na czas dalszych czynności do lodówki.

# Uwagi:

01 - Najlepiej smakuje mocno schłodzony z lodówki. W lodówce możesz go trzymać około trzech dni.