01 -
Zanim pokroisz, rozłóż równomiernie maliny na cieście i oprósz je cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, zrób kilka małych chmurek z bitej śmietany dookoła malin.
02 -
Zimną masę serową wylej powoli na schłodzony spód z herbatników. Delikatnie wyrównaj powierzchnię i odstaw całość na najniższą półkę lodówki minimum na 4 godz, najlepiej do rana.
03 -
Do dużej miski wstaw mascarpone razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Zmiksuj na gładko na niewysokich obrotach. Wlej sok z cytryny. W drugiej misce ubij śmietankę aż będzie sztywna. Dodawaj partiami do masy serowej mieszając łopatką, nie mikserem. Na koniec dolewaj powoli płynną, ciepłą żelatynę i mieszaj łopatką aż wszystko się połączy.
04 -
W małej miseczce wsyp żelatynę i zalej ją wrzątkiem. Mieszaj energicznie aż znikną grudki. Pozwól jej przestygnąć lecz nie czekaj aż zastygnie.
05 -
Ciasteczka skrusz w malakserze albo rozgnieć w woreczku przy pomocy wałka. Rozdrobnione wymieszaj z masłem. Przełóż do tortownicy 24 cm, mocno dociśnij, żeby wyszło równo. Schowaj na czas dalszych czynności do lodówki.