01 -
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże instant, cukier i sól, a następnie wymieszać łyżką. Stopniowo wlewać ciepłe mleko, mieszając składniki.
02 -
Dodać jajko oraz miękkie masło i wyrabiać ciasto hakiem miksera lub ręcznie przez 10–15 minut, aż będzie gładkie i jednolite.
03 -
Przykryć miskę z ciastem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
04 -
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 22–23 kawałki, każdy po ok. 25 g. Każdy kawałek rozpłaszczyć, włożyć kulkę mozzarelli, zlepić brzegi i uformować kulkę.
05 -
Kulki ułożyć na dużej blasze wyścielonej papierem do pieczenia w kształt choinki. Odstawić na 20 minut do ponownego wyrastania.
06 -
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Choinkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem pędzelkiem.
07 -
Wstawić choinkę do piekarnika i piec przez 25 minut aż nabierze złotego koloru.
08 -
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, natką pietruszki, oregano i solą morską, a następnie roztopić.
09 -
Po upieczeniu polać gorącą choinkę masłem czosnkowym za pomocą łyżeczki.