01 -
Ustaw piekarnik na 120°C (250°F). Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub użyj maty silikonowej.
02 -
Zmiksuj białka jaj ręcznym mikserem lub mikserem planetarnym na średnio-wysokich obrotach. Powoli dodawaj cukier i miksuj, aż powstaną sztywne piki. Nałóż masę szprycą na blachę w formie kręgów o średnicy około 10 cm, upewniając się, że warstwa jest wystarczająco gruba, by utrzymać dodatki po upieczeniu.
03 -
Wstaw do piekarnika na 90 minut, aż będą suche i twarde, ale się nie zrumienią. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy, by całkowicie ostygły wewnątrz przez 1-2 godziny.
04 -
Na suchej, małej patelni i średnim ogniu podpraż orzechy laskowe przez 2-3 minuty, mieszając często. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, zdejmij je z ognia i odstaw, by ostygły. Następnie posiekaj je na grubo i odłóż na bok.
05 -
Ubij śmietankę ręcznym mikserem lub mikserem planetarnym na średnich obrotach, aż stanie się puszysta i lekka. Dodaj połowę Nutelli i delikatnie wymieszaj. Resztę Nutelli podgrzej w mikrofalówce, aż stanie się gładka i płynna.
06 -
Wlej roztopioną Nutellę w małe zagłębienia w każdej bezie. Nałóż krem Nutella, następnie posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Na koniec dodaj wiórki czekoladowe na wierzch i od razu podawaj.