Chrupiąca sałatka ogórek feta (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Warzywa

01 - 1 duży ogórek, pokrojony w cienkie plasterki

→ Nabiał

02 - 100 g sera feta, w kostkę lub pokruszonego

→ Tłuszcze i przyprawy

03 - 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
04 - 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
05 - 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
06 - sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

→ Opcjonalne dodatki

07 - czerwona cebula
08 - pomidorki koktajlowe
09 - oliwki
10 - pestki dyni lub orzechy

# Sposób Przygotowania:

01 - Umyj ogórka i pokrój go w cienkie plasterki.
02 - Pokrój ser feta w kostkę lub delikatnie pokrusz.
03 - W dużej misce połącz ogórka, fetę, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz natkę pietruszki.
04 - Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
05 - Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
06 - Podawaj natychmiast lub schłodź przez 10–15 minut w lodówce.

# Uwagi:

01 - Schłodzenie sałatki podkreśla smak i zapewnia orzeźwiającą konsystencję.