Kąski Kurczaka Chrupiące (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1 duży filet z kurczaka bez kości i skóry
02 - 1/2 szklanki mąki pszennej
03 - 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
04 - Sól według uznania
05 - Pieprz czarny do smaku
06 - 1 duże jajko
07 - 2 łyżki mleka
08 - Olej rzepakowy albo olej arachidowy do smażenia
09 - 1/3 szklanki słodkiego sosu chili
10 - 1 marchewka pokrojona w cieniutkie paski (do dekoracji)
11 - Świeża kolendra, drobno posiekana (do dekoracji)
12 - Nasiona sezamu (do dekoracji)

# Sposób Przygotowania:

01 - Wlej olej do głębokiej patelni, aż warstwa będzie miała 2-3 cm. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 175°C. Pokrój filet z kurczaka na nieduże kawałki. Odłóż na bok.
02 - W misce wymieszaj mąkę, czosnek w proszku, sól i pieprz. W osobnym naczyniu dokładnie połącz jajko, mleko, sól i pieprz. Każdy kawałek kurczaka najpierw obtocz w suchej mieszance, potem w jajku, a na końcu znów w mieszance mącznej.
03 - Wrzuć obtoczone kawałki kurczaka na rozgrzany olej. Smaż je do momentu, aż nabiorą złotego koloru – około 3-4 minuty z każdej strony. Wyjmij na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp odrobiną soli, jeśli chcesz.
04 - Przełóż usmażone kawałki kurczaka do dużej miski. Polej słodkim sosem chili i dokładnie wymieszaj. Udekoruj sezamem, paskami marchewki i świeżą kolendrą. Podawaj od razu na ciepło.

# Uwagi:

01 - Jeśli chcesz jeszcze bardziej chrupiącego kurczaka, możesz go podwójnie obtoczyć w mące i jajku, zanim go usmażysz.
02 - Aby kawałki kurczaka były chrupiące, upewnij się, że olej ma temperaturę 175°C. Termometr kuchenny świetnie się tutaj sprawdzi.