01 -
Wlej olej do głębokiej patelni, aż warstwa będzie miała 2-3 cm. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 175°C. Pokrój filet z kurczaka na nieduże kawałki. Odłóż na bok.
02 -
W misce wymieszaj mąkę, czosnek w proszku, sól i pieprz. W osobnym naczyniu dokładnie połącz jajko, mleko, sól i pieprz. Każdy kawałek kurczaka najpierw obtocz w suchej mieszance, potem w jajku, a na końcu znów w mieszance mącznej.
03 -
Wrzuć obtoczone kawałki kurczaka na rozgrzany olej. Smaż je do momentu, aż nabiorą złotego koloru – około 3-4 minuty z każdej strony. Wyjmij na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp odrobiną soli, jeśli chcesz.
04 -
Przełóż usmażone kawałki kurczaka do dużej miski. Polej słodkim sosem chili i dokładnie wymieszaj. Udekoruj sezamem, paskami marchewki i świeżą kolendrą. Podawaj od razu na ciepło.