Chrupiace Mozzarella Airfryer (Wersja Do Druku)

Przekąska z serowych paluszków z chrupiącą skórką zrobiona w airfryerze. Idealne na szybki przysmak lub przystawkę.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Nabiał

01 - 340 g mozzarelli w pałeczkach, pokrojonej na pół

→ Suche składniki

02 - 60 g mąki pszennej
03 - 120 g bułki tartej panko
04 - szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki)
05 - odrobina czarnego pieprzu (ok. 1/8 łyżeczki)

→ Wilgotne składniki

06 - 2 duże jajka, roztrzepane

→ Inne

07 - spray do smażenia

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Włóż połówki sera do zamrażarki na co najmniej godzinę, żeby nie rozpuściły się podczas smażenia.
02 - Przygotuj trzy płytkie talerze: pierwszy z mąką, drugi z roztrzepanymi jajkami, a trzeci z mieszanką panko, soli i pieprzu.
03 - Każdą kostkę mrożonej mozzarelli obtocz kolejno w mące, jajkach, a na końcu w panierce panko.
04 - Ułóż obtoczone serki na płaskim talerzu lub blaszce, tak by się nie stykały.
05 - Ustaw frytkownicę na 190°C i poczekaj, aż dobrze się nagrzeje.
06 - Spryskaj lekko kosz sprayem, żeby serki się nie przykleiły.
07 - Połóż serki pojedynczą warstwą w koszu frytkownicy, nie dotykając ich. Jeśli jest za dużo, smaż partiami.
08 - Smaż przez 6 minut, w połowie ich obróć, aż będą złociste i chrupiące.
09 - Podawaj od razu z ulubionym sosem pomidorowym, by dobrze smakowały i były chrupiące.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Mrożenie zapobiega wylaniu się sera podczas smażenia i pomaga utrzymać kształt.
02 - Dokładna panierka sprawia, że ser jest chrupiący i mniej się rozpuszcza.
03 - Najlepiej jeść od razu po usmażeniu, wtedy smakują najlepiej.