Chrupiące ranch skrzydełka (Wersja Do Druku)

Złociste skrzydełka z chrupiącą skórką i pikantnym ranch. Świetne na przekąskę i spotkania.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Drób

01 - 907 g skrzydełek z kurczaka, podzielonych na bębenki i płaskie części

→ Przyprawy i Panierka

02 - 15 ml proszku do pieczenia bez aluminium
03 - 5 ml soli
04 - 2,5 ml świeżo mielonego czarnego pieprzu
05 - 30 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
06 - 45 ml mieszanki przypraw typu ranch

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Nastaw piekarnik na 200°C. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i ustaw na niej metalową kratkę, która pozwoli powietrzu krążyć i sprawi, że skórka będzie bardziej chrupiąca.
02 - Porządnie osusz skrzydełka papierowym ręcznikiem, dzięki temu skórka lepiej się przypiecze i zyska chrupkość.
03 - Wrzuć skrzydełka do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj tak, żeby wszystko równomiernie się pokryło i skórka była bardziej sucha.
04 - Skrop skrzydełka oliwą i delikatnie zamieszaj, aby cienka warstwa dobrze osiadła na mięsie.
05 - Ułóż kawałki kurczaka pojedynczo na kratce, zostawiając między nimi trochę miejsca, żeby powietrze miało jak najlepiej cyrkulować.
06 - Piecz 45 do 50 minut, w połowie przewróć skrzydełka na drugą stronę, żeby równomiernie się zarumieniły i zrobiły chrupiące.
07 - Na ostatnie 10 minut podnieś temperaturę piekarnika do 220°C, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.
08 - Wyjmij skrzydełka, wrzuć je do czystej miski i zaraz wymieszaj z przyprawą ranch, żeby dobrze się pokryły.
09 - Podawaj zaraz, gdy skrzydełka są gorące, wtedy mają najlepszy smak i konsystencję.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dobrze wysuszone skrzydełka i kratka do pieczenia to sekret chrupiącej skórki.
02 - Ilość miksu ranch można dopasować do własnych upodobań.