01 -
Nastaw piekarnik na 200°C. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i ustaw na niej metalową kratkę, która pozwoli powietrzu krążyć i sprawi, że skórka będzie bardziej chrupiąca.
02 -
Porządnie osusz skrzydełka papierowym ręcznikiem, dzięki temu skórka lepiej się przypiecze i zyska chrupkość.
03 -
Wrzuć skrzydełka do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj tak, żeby wszystko równomiernie się pokryło i skórka była bardziej sucha.
04 -
Skrop skrzydełka oliwą i delikatnie zamieszaj, aby cienka warstwa dobrze osiadła na mięsie.
05 -
Ułóż kawałki kurczaka pojedynczo na kratce, zostawiając między nimi trochę miejsca, żeby powietrze miało jak najlepiej cyrkulować.
06 -
Piecz 45 do 50 minut, w połowie przewróć skrzydełka na drugą stronę, żeby równomiernie się zarumieniły i zrobiły chrupiące.
07 -
Na ostatnie 10 minut podnieś temperaturę piekarnika do 220°C, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.
08 -
Wyjmij skrzydełka, wrzuć je do czystej miski i zaraz wymieszaj z przyprawą ranch, żeby dobrze się pokryły.
09 -
Podawaj zaraz, gdy skrzydełka są gorące, wtedy mają najlepszy smak i konsystencję.