01 -
Wlej oliwę na dużą patelnię żeliwną i rozgrzej na średnio-wysokim ogniu. Gdy się nagrzeje, rozłóż ziemniaki w jednej warstwie. Zmniejsz ogień na średni, przykryj lekko folią lub lekko uchyloną pokrywką i smaż przez 10 minut. Po 5 minutach obróć ziemniaki za pomocą cienkiej metalowej łopatki.
02 -
Dorzuć posiekaną cebulę i zieloną paprykę. Zmniejsz ogień na średnio-niski, przykryj luźno i gotuj kolejne 5 minut, mieszając warzywa w połowie czasu.
03 -
Dosyp czosnek, sól, wędzoną paprykę i pieprz. Zmniejsz ogień na niski, zdejmij przykrywkę i smaż jeszcze 3 minuty. Od czasu do czasu mieszaj, żeby ziemniaki się równomiernie przypiekły i doprawiły.
04 -
Zdejmij patelnię z ognia. Posyp ziemniaki świeżą kolendrą, pietruszką albo dymką, jeśli masz ochotę. Podawaj zaraz, by nie straciły chrupkości.