Chrupiące tartaletki mozzarella (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - szczypta soli
02 - 100 g zimnego masła (albo masło bez laktozy, jeśli trzeba)
03 - 1 jajko
04 - 200 g mąki orkiszowej

→ Wypełnienie

05 - 3 jajka duże
06 - świeża bazylia
07 - sól
08 - 80-100 ml mleka (możesz użyć bez laktozy)
09 - 8 czarnych oliwek
10 - 1 mozzarella
11 - pieprz
12 - 3 pomidorki koktajlowe

# Sposób Przygotowania:

01 - Wsyp mąkę orkiszową do dużej miski, dorzuć pokrojone zimne masło, roztrzep jajko i wsyp sól. Wymieszaj palcami, aż zrobi się kruszonka. Zacznij ugniatać. Jeżeli masa się nie skleja, chlap troszkę zimnej wody. Owiń folią i wrzuć do lodówki na pół godziny.
02 - Formy do tartaletek posmaruj cienko masłem. Odpal piekarnik na 190 stopni, niech się grzeje.
03 - Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na placek. Wylep formę, żeby ciasto dobrze weszło w brzegi.
04 - Wstaw foremki z ciastem do piekarnika i piecz przez 10 minut w 190 stopniach.
05 - Po podpieczeniu spodu połóż plaster mozzarelli na dnie. Rozbełtaj jajka z bazylią, pieprzem i solą. Dodaj mleko. Wlej do foremek. Na górze poukładaj pokrojone oliwki oraz plasterki pomidorków.
06 - Wstaw do piekarnika i trzymaj 10-15 minut, aż jajka się przytną. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy środek jest sztywny. Ozdób listkami świeżej bazylii.

# Uwagi:

01 - Takie tartaletki fajnie się sprawdzają jako przekąska na spotkania ze znajomymi, śniadanie albo coś lekkiego w ciągu dnia. Najlepiej smakują z prostą sałatką z rukoli lub roszponki.
02 - Jak masz gotowe ciasto zrobione wcześniej, cała zabawa idzie dużo szybciej i bez stresu.