01 -
Wsyp mąkę orkiszową do dużej miski, dorzuć pokrojone zimne masło, roztrzep jajko i wsyp sól. Wymieszaj palcami, aż zrobi się kruszonka. Zacznij ugniatać. Jeżeli masa się nie skleja, chlap troszkę zimnej wody. Owiń folią i wrzuć do lodówki na pół godziny.
02 -
Formy do tartaletek posmaruj cienko masłem. Odpal piekarnik na 190 stopni, niech się grzeje.
03 -
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na placek. Wylep formę, żeby ciasto dobrze weszło w brzegi.
04 -
Wstaw foremki z ciastem do piekarnika i piecz przez 10 minut w 190 stopniach.
05 -
Po podpieczeniu spodu połóż plaster mozzarelli na dnie. Rozbełtaj jajka z bazylią, pieprzem i solą. Dodaj mleko. Wlej do foremek. Na górze poukładaj pokrojone oliwki oraz plasterki pomidorków.
06 -
Wstaw do piekarnika i trzymaj 10-15 minut, aż jajka się przytną. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy środek jest sztywny. Ozdób listkami świeżej bazylii.