Aksamitne ziemniaki z patelni (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1 łyżka masła
02 - 1 łyżka oliwy z oliwek
03 - 700 g młodych ziemniaków – najlepiej drobnych, nie obieraj jeśli skórka miękka
04 - 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
05 - 1 szklanka śmietanki 30%
06 - ½ szklanki startego sera typu cheddar lub gouda
07 - Sól i pieprz mielony na świeżo
08 - Posiekana natka pietruszki albo szczypiorek do dekoracji

# Sposób Przygotowania:

01 - Na zakończenie całość posyp świeżymi ziołami i serwuj od razu – na ciepło są super.
02 - Wrzucaj powoli starty ser, mieszając cały czas, aż się rozpuści. Sos zrobi się przyjemnie kremowy.
03 - Wlej śmietankę, wsyp sól i pieprz. Gotuj tylko kilka minut, czekaj aż zacznie gęstnieć.
04 - Dorzucaj czosnek. Przemieszaj przez chwilę i pilnuj, żeby nie zrobił się brązowy.
05 - Wrzuć ziemniaki przecięciem do dołu na ciepłą patelnię z oliwą i masłem. Podsmaż na średniej mocy aż nabiorą koloru.
06 - Obrane ziemniaki podziel na połówki. Gotuj we wrzątku z solą przez około 10 minut, aż będą lekko miękkie. Odstaw na sitko.

# Uwagi:

01 - Jeśli chcesz mieć super chrupiące ziemniaki, pozwól im dobrze wyschnąć po gotowaniu i nie wrzucaj mokrych na patelnię. Sos będzie aksamitny, jeśli śmietanka pogotuje się 2–3 minuty, a ser dodasz powoli, cały czas mieszając.