01 -
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przygotuj blachę wykładając papier do pieczenia lub posmaruj cienko tłuszczem.
02 -
Umyj kalafiora dokładnie i osusz. Podziel go na równe, średnie kawałki żeby dobrze się upiekł.
03 -
W dużej misce oblej różyczki oliwą z oliwek. Wsyp wędzoną paprykę, czosnek, sól i pieprz. Dobrze przemieszaj, żeby przyprawy oblepiły kalafiora.
04 -
Do kalafiora dodaj bułkę tartą i ser Pecorino jeśli chcesz. Mieszaj aż każdy kawałek będzie równomiernie pokryty.
05 -
Ułóż kalafiora na przygotowanej blasze jeden obok drugiego, zostawiając między nimi trochę miejsca żeby się lepiej upiekły i były chrupiące.
06 -
Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 20 do 25 minut. W połowie pieczenia przewróć kawałki na drugą stronę, żeby się dobrze zarumieniły i zrobiły chrupkie.
07 -
Wyjmij kalafiora z piekarnika i odczekaj chwilę żeby trochę ostygł. Podawaj na ciepło jako przekąskę albo dodatek do dania głównego.