chrupiące jabłka cynamon (Wersja Do Druku)

Chrupiące plasterki jabłek obtoczone w cynamonie i bułce tartej, upieczone na powietrzu, słodka i pyszna przekąska.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Owoce

01 - 2 duże jabłka (najlepiej Szara Reneta lub Ligol)

→ Suche składniki

02 - 120 g bułki tartej typu panko
03 - 60 g mąki uniwersalnej
04 - 1 łyżeczka cynamonu
05 - 25 g cukru kryształu

→ Mokre składniki

06 - 1 jajko
07 - 30 ml mleka

→ Inne

08 - Spray do smażenia bez tłuszczu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Jeśli chcesz, obierz jabłka i pokrój w kształt frytek. Osusz je ręcznikiem papierowym, żeby nie były mokre.
02 - Wsyp mąkę do jednej miski, w drugiej roztrzep jajko z mlekiem, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą, cukier i cynamon.
03 - Obtocz jabłkowe kawałki najpierw w mące, potem zanurz w jajku z mlekiem i na końcu dobrze obtocz w mieszance z bułki tartej.
04 - Spryskaj delikatnie panierowane jabłka sprayem do smażenia bez tłuszczu. Ułóż je na jednolitej warstwie w koszyku air fryera, jeśli potrzeba, rób to na raty.
05 - Włóż do air fryera i smaż w 190°C przez 7 do 9 minut. W połowie potrząśnij koszykiem, aż jabłka będą złote i chrupiące.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Jeśli chcesz, możesz wmieszać do panierki szczyptę gałki muszkatołowej lub kardamonu dla lepszego smaku.
02 - Jedz na świeżo, żeby nie straciły chrupkości. Podgrzewanie może trochę pogorszyć teksturę.