01 -
Włącz frytkownicę na 200°C by było gotowe do smażenia.
02 -
Rozłóż ziemniaki w pojedynczą warstwę w koszyku frytkownicy. Nie nakładaj ich na siebie, lepiej robić to partiami, żeby wszystkie były chrupiące.
03 -
Smaż plastry w temperaturze 200°C przez 15 do 20 minut. W połowie obróć je, aż staną się złociste i chrupiące.
04 -
Umyj dokładnie ziemniaki i pokrój równo na plastry około 3 mm mocno ostrym nożem albo mandoliną.
05 -
Wrzuć suche plasterki do dużej miski i wymieszaj je z olejem, solą, papryką wędzoną i czosnkowym proszkiem delikatnie, żeby wszystko pokryć.
06 -
Ziemniaki zamocz na pół godziny w chłodnej wodzie, by usunąć nadmiar skrobi, a potem dokładnie je osusz czystym ręcznikiem kuchennym, żeby wyszły chrupiące.
07 -
Podawaj chrupiące ziemniaki od razu z ulubionymi sosami, jak ketchup, majonez z nutką ostrości czy śmietanowy sos. Posyp świeżą dymką albo koperkiem.