Ciasteczka latte imbirowe (Wersja Do Druku)

Miękkie ciasteczka z gorącym aromatem imbiru i łagodnym posmakiem latte, idealne na przytulne chwile.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Sucha mieszanka

01 - 210 g mąki uniwersalnej
02 - 170 g płatków owsianych górskich
03 - 1 łyżeczka cynamonu mielonego
04 - 1 łyżeczka imbiru mielonego
05 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
06 - 1/4 łyżeczki soli
07 - 1/8 łyżeczki goździków mielonych
08 - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
09 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

→ Mokre składniki

10 - 170 g miękkiego masła niesolonego
11 - 200 g ciemnego lub jasnego brązowego cukru
12 - 50 g cukru białego kryształ
13 - 1 jajko duże, w temperaturze pokojowej
14 - 60 ml melasy ciemnej lub bezsiarkowej

→ Polewa

15 - 226 g białej czekolady pokrojonej
16 - 1 łyżeczka oleju roślinnego lub kokosowego (opcjonalnie)
17 - 1/2 łyżeczki kawy espresso w proszku
18 - Szpetka cynamonu i gałki muszkatołowej do posypania

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - W malakserze zmiksuj płatki nawet do 12 razy, aż będą częściowo rozdrobnione i powstanie mąka owsiana.
02 - Do średniej miski wsyp zmiksowane płatki, mąkę, espresso, sodę, sól, imbir, cynamon, gałkę i goździki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
03 - Miksuj masło razem z brązowym i białym cukrem na średnich obrotach przez jakieś 3 minuty, aż masa będzie puszysta.
04 - Wbij jajko, wlej melasę i miksuj na wysokich obrotach, aż wszystko się połączy. Od czasu do czasu zgarniam z boku miski.
05 - Zmień miksowanie na najwolniejsze i powoli dodawaj suche składniki do masy z masłem. Ciasto będzie gęste i klejące.
06 - Przykryj i wstaw do lodówki na min. 30 minut, maksymalnie do 3 dni. Po dłuższym chłodzeniu rozgrzej trochę w temp. pokojowej przed formowaniem.
07 - Nastaw piekarnik na 177 stopni C. Wyłóż duże blachy papierem do pieczenia lub matami silikonowymi.
08 - Na blachę nakładaj porcje ciasta po około 35 g, zostawiając 7,5 cm odstępu. Piecz 12-13 minut, aż brzegi zarumienią się, a środek zostanie miękki.
09 - Po wyjęciu zostaw je na blasze przez 10 minut, potem przenieś na kratkę i pozwól im całkiem wystygnąć.
10 - Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce w 20 sekundowych seriach, mieszając do gładkości z dodatkiem oleju i kawy.
11 - Każde ostudzone ciasteczko zanurz do połowy w czekoladzie, posyp odrobiną mieszanki cynamonu i gałki, a potem odłóż na papier lub kratkę.
12 - Schłodź udekorowane ciasteczka przez około pół godziny w lodówce, żeby polewa dobrze się związała przed podaniem lub przechowywaniem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Schładzanie ciasta daje pewność, że ciasteczka nie rozleją się za bardzo podczas pieczenia.
02 - Postaw na dobrą białą czekoladę, żeby smak i konsystencja były na topie.
03 - Przyprawy możesz dawkować według swojego gustu, dodając mniej lub więcej.