01 -
Ustaw piekarnik na 200°C i poczekaj, aż dobrze się nagrzeje.
02 -
Wrzuć masło do miski miksującej i miksuj na wolnych obrotach, aż będzie gładkie. Dodaj oba rodzaje cukru i ubijaj przez około minutę na średnich obrotach.
03 -
Do ubitego masła z cukrem wrzuć po kolei jajka. Na średnich obrotach miksuj tylko do momentu, aż się połączą, co zajmie około 30 sekund.
04 -
Wyłącz mikser i wsyp oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Włącz mikser na małe obroty i mieszaj aż całość będzie jednolita.
05 -
Za pomocą silikonowej szpatułki delikatnie wmieszaj czekoladę wraz z orzechami równomiernie w ciasto.
06 -
Podziel ciasto na 8 równych kawałków po około 170g każdy. Uformuj je ręcznie w kulki, które mogą być lekko nieregularne.
07 -
Ułóż na blasze po 4 ciasteczka i piecz przez 11 minut. Powierzchnia i spody powinny być delikatnie rumiane, ale nie piecz ich zbyt długo.
08 -
Daj ciasteczkom 15 minut na ostygnięcie, zanim je podasz.