01 -
W średniej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, sól oraz skrobię kukurydzianą. Odłóż na bok.
02 -
W dużej misce ubij masło z cukrem trzcinowym na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty. Jeśli trzeba, zbierz szpatułką masę ze ścianek miski. Dodaj jajka oraz wanilię i ubijaj przez następną minutę.
03 -
Dodaj suche składniki do mokrych i miksuj na niskich obrotach, aż się połączą. Następnie wymieszaj płatki owsiane również na niskich obrotach. Na koniec delikatnie wmieszaj startą marchewkę i rodzynki.
04 -
Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.
05 -
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
06 -
Na przygotowaną blachę nakładaj porcjami schłodzone ciasto (około 2-3 łyżki na jedno ciasteczko).
07 -
Wstaw ciasteczka do piekarnika i piecz przez 11-13 minut. Unikaj przepieczenia. Brzegi zaczną się rumienić, ale środek może wyglądać na niedopieczony – to normalne, stwardnieje po wyjęciu z pieca.
08 -
Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im odpocząć na blasze przez 5 minut. Następnie przełóż je na kratkę, żeby całkowicie ostygły.
09 -
Jeśli chcesz, przygotuj połowę domowego lukru z serka śmietankowego i posmaruj nim całkowicie wystygnięte ciasteczka. Posyp posiekanymi orzechami.