Ciasteczka z kremem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Do ciasta

01 - 1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
02 - 1 ½ łyżeczki cynamonu
03 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
04 - 1 łyżeczka soli
05 - 1 łyżka skrobi kukurydzianej
06 - 1 szklanka niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
07 - 1 ½ szklanki ciemnego, ciasno upakowanego cukru trzcinowego
08 - 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
09 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
10 - 3 szklanki tradycyjnych płatków owsianych
11 - 1 ½ szklanki drobno startej marchewki
12 - 1 szklanka rodzynek

→ Na wierzch (opcjonalnie)

13 - Lukier z serka śmietankowego (według uznania, patrz uwagi)
14 - ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

# Sposób Przygotowania:

01 - W średniej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, sól oraz skrobię kukurydzianą. Odłóż na bok.
02 - W dużej misce ubij masło z cukrem trzcinowym na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty. Jeśli trzeba, zbierz szpatułką masę ze ścianek miski. Dodaj jajka oraz wanilię i ubijaj przez następną minutę.
03 - Dodaj suche składniki do mokrych i miksuj na niskich obrotach, aż się połączą. Następnie wymieszaj płatki owsiane również na niskich obrotach. Na koniec delikatnie wmieszaj startą marchewkę i rodzynki.
04 - Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.
05 - Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
06 - Na przygotowaną blachę nakładaj porcjami schłodzone ciasto (około 2-3 łyżki na jedno ciasteczko).
07 - Wstaw ciasteczka do piekarnika i piecz przez 11-13 minut. Unikaj przepieczenia. Brzegi zaczną się rumienić, ale środek może wyglądać na niedopieczony – to normalne, stwardnieje po wyjęciu z pieca.
08 - Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im odpocząć na blasze przez 5 minut. Następnie przełóż je na kratkę, żeby całkowicie ostygły.
09 - Jeśli chcesz, przygotuj połowę domowego lukru z serka śmietankowego i posmaruj nim całkowicie wystygnięte ciasteczka. Posyp posiekanymi orzechami.

# Uwagi:

01 - Marchewkowy hit połączony z ciasteczkami owsianymi! Te miękkie ciasteczka są pełne soczystych rodzynek w każdej porcji. Możesz je dodatkowo posmarować lukrem z serka śmietankowego i obsypać orzechami, by stworzyć zapierającą dech przekąskę do zabrania w drogę.
02 - Lukier z serka śmietankowego: Polecam użycie połowy naszego domowego przepisu na lukier, jeśli chcesz udekorować ciasteczka (ZDECYDOWANIE WARTO). Posyp go dodatkowo drobno posiekanymi pekanami, jeśli masz ochotę.
03 - Przechowywanie: Trzymaj ciasteczka w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Możesz je też zamrozić na 3 miesiące. Przed podaniem wyjmij ciasteczka na 15 minut, by były chłodne, ale nie za twarde.
04 - Mrożenie ciasta: Surowe ciasto można zamrażać do 3 miesięcy. Polecam uformowanie kulek przed zamrożeniem. Piecz mrożone ciasto, wydłużając czas pieczenia o 1-2 minuty.
05 - Nie używaj płatków owsianych instant – wchłoną całą wilgoć i sprawią, że ciasteczka będą suche i kruche.