01 -
Ustaw piekarnik na 165°C. Na blachach rozłóż papier do pieczenia.
02 -
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól oraz sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.
03 -
Połącz roztopione masło, cukier brązowy i biały w innej misce, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
04 -
Wymieszaj jajko, dodatkowe żółtko i ekstrakt waniliowy, aż składniki dokładnie się połączą.
05 -
Delikatnie dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając. Na koniec wymieszaj z kroplami czekolady.
06 -
W osobnej misce ubij serek śmietankowy z cukrem i wanilią aż do gładkości.
07 -
Z ciasta formuj kulki, robisz w nich wgłębienie, dodajesz łyżeczkę masy serowej, a następnie zakrywasz kolejną częścią ciasta.
08 -
Ciasteczka układaj na blasze i piecz 15-18 minut, aż brzegi nabiorą złotego koloru.
09 -
Odstaw na blasze na 5 minut, a potem przełóż na kratkę, aby całkowicie ostygły.