01 -
W misce miksera wymieszaj cukier ze startą skórką pomarańczową, aby uwolnić aromat. Dodaj mąkę i drożdże, a następnie lekko wymieszaj. Do suchych składników wlej ciepłe mleko, dodaj masło, jajko, sól i wanilię. Wyrabiaj hakiem do ciasta na średnich obrotach, aż masa stanie się gładka i odklei od ścianek miski, co zajmie około 20-25 minut. Uformuj kulę, włóż do natłuszczonej miski, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na 45-60 minut, aż podwoi objętość.
02 -
Połącz w misce miękkie masło, wanilię, cukier i sól. Użyj widelca, aby wymieszać składniki, a następnie dodaj mąkę i wszystko razem połącz do uzyskania sypkiej konsystencji. Odstaw na bok.
03 -
W średniej misce zmieszaj mascarpone, żółtko, cukier, skórkę z pomarańczy, wanilię i sól, aż masa będzie jednolita. Wstaw do lodówki do czasu użycia.
04 -
Po wyrośnięciu ciasta, lekko je oprósz mąką i odgazuj, delikatnie je ugniatając. Podziel na 6 równych części i każdą uformuj w kulkę. Rozwałkuj każdą na okrąg o średnicy około 9-10 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 15-30 minut.
05 -
W każdej porcji ciasta zrób wgłębienie na środku o średnicy mniej więcej 6 cm, pozostawiając brzegi na 1-1,5 cm. Posmaruj brzegi śmietaną kremówką.
06 -
Do każdego wgłębienia nałóż 3 łyżki nadzienia mascarpone, a na wierzch dodaj 2 łyżki dżemu pomarańczowego. Posyp kruszonką i połową posiekanych pistacji.
07 -
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Włóż blachę z wypiekami do piekarnika i piecz przez 15 minut. Obróć blachę i piecz kolejne 12-15 minut, aż brzegi będą złociste. Odstaw do wystygnięcia na kratce na około 5 minut.
08 -
Przed podaniem posyp wypieki cukrem pudrem lub skrop miodem. Dodaj pozostałe pistacje jako dekorację.