Owocowe ciastka (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 1⅔ szklanki (210g) mąki pszennej uniwersalnej
02 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
03 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, najlepiej bez aluminium
04 - ¼ łyżeczki soli
05 - ½ kostki (113g) niesolonego masła, w temperaturze lekko schłodzonego pokoju
06 - ¼ szklanki (55g) jasnego brązowego cukru, świeżego i miękkiego
07 - ½ szklanki (100g) cukru białego
08 - 1 duże jajko, schłodzone, prosto z lodówki
09 - ¾ łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
10 - ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

→ Składniki do wmieszania

11 - 1 szklanka suszonych mrożonych malin
12 - ⅔ szklanki (110g) białej czekolady, chipsów lub kawałków
13 - ¼ szklanki (80g) dżemu malinowego

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj dwie blachy, wykładając je papierem do pieczenia.
02 - W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok.
03 - W dużej misce użyj miksera ręcznego lub robota kuchennego, by utrzeć masło i oba rodzaje cukru na puszystą masę. Dodaj jajko oraz ekstrakty i mieszaj, aż wszystko się połączy.
04 - Wsyp mieszankę mąki i dobrze wymieszaj. Następnie delikatnie wmieszaj suszone maliny i białą czekoladę za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość gęste.
05 - Łyżką nabierz około 2 łyżki ciasta, zrób z niego gruby dysk. Nałóż łyżeczkę dżemu malinowego na środek i zawiń ciasto, tworząc kulkę, która będzie wyższa niż szersza. Powtarzaj z resztą ciasta. Gotowe kulki schładzaj w lodówce przez 30 minut.
06 - Ułóż schłodzone kulki na blachach, zachowując odstępy. Piecz ciasteczka 9-12 minut, aż brzegi lekko się zetną, a środek będzie jeszcze delikatny. Ciastka będą jasne i miękkie, więc najlepiej poczekać, aż ostygną, zanim ich dotkniesz. Jeśli chcesz, możesz delikatnie wcisnąć kilka dodatkowych kawałków białej czekolady w górną część ciepłych ciasteczek.
07 - Blachy z ciasteczkami postaw na kratce do chłodzenia i pozwól im całkiem ostygnąć.

# Uwagi:

01 - Te delikatne, ciągnące się ciasteczka łączą smak słodkich i lekko kwaśnych malin z kremową białą czekoladą. To pyszna odmiana tradycyjnych ciastek z kawałkami czekolady.
02 - Nie kruszę wcześniej suszonych malin - są na tyle delikatne, że rozpadną się same podczas mieszania w cieście.
03 - Masło powinno być schłodzone, ale delikatnie miękkie. Jeśli będzie za ciepłe lub zacznie się rozpuszczać, ciastka rozleją się za bardzo podczas pieczenia.
04 - Nie polecam zastępować suszonych malin świeżymi ani mrożonymi.