01 -
Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj dwie blachy, wykładając je papierem do pieczenia.
02 -
W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok.
03 -
W dużej misce użyj miksera ręcznego lub robota kuchennego, by utrzeć masło i oba rodzaje cukru na puszystą masę. Dodaj jajko oraz ekstrakty i mieszaj, aż wszystko się połączy.
04 -
Wsyp mieszankę mąki i dobrze wymieszaj. Następnie delikatnie wmieszaj suszone maliny i białą czekoladę za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość gęste.
05 -
Łyżką nabierz około 2 łyżki ciasta, zrób z niego gruby dysk. Nałóż łyżeczkę dżemu malinowego na środek i zawiń ciasto, tworząc kulkę, która będzie wyższa niż szersza. Powtarzaj z resztą ciasta. Gotowe kulki schładzaj w lodówce przez 30 minut.
06 -
Ułóż schłodzone kulki na blachach, zachowując odstępy. Piecz ciasteczka 9-12 minut, aż brzegi lekko się zetną, a środek będzie jeszcze delikatny. Ciastka będą jasne i miękkie, więc najlepiej poczekać, aż ostygną, zanim ich dotkniesz. Jeśli chcesz, możesz delikatnie wcisnąć kilka dodatkowych kawałków białej czekolady w górną część ciepłych ciasteczek.
07 -
Blachy z ciasteczkami postaw na kratce do chłodzenia i pozwól im całkiem ostygnąć.