Czekoladowe Croissanty Zapiekane (Wersja Do Druku)

Chrupiące croissanty nasączone słodkim kremem z czekoladą to prawdziwa rozkosz na początek dnia.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Pieczywo

01 - 5 dużych croissantów, najlepiej dzień starych, pokrojonych na kawałki około 2,5 cm

→ Czekolada

02 - 240 ml półsłodkich drobnych czekoladowych kawałków

→ Nabiał i Jaja

03 - 480 ml pełnego mleka
04 - 4 duże jajka

→ Słodziki i Aromaty

05 - 100 g cukru drobnego
06 - 5 ml ekstraktu waniliowego
07 - 1,25 ml soli

→ Dodatki

08 - Cukier puder do posypania
09 - Świeże owoce leśne albo bita śmietana do podania

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Włącz piekarnik na 175°C. Nasmaruj lekko naczynie do zapiekania o wymiarach 23x33 cm.
02 - Równo rozłóż kawałki croissantów w naczyniu. Posyp je czekoladowymi kawałkami równomiernie.
03 - W dużej misce ubij mleko, jajka, cukier, wanilię i sól aż do połączenia składników.
04 - Wylej przygotowaną mieszankę na croissanty i delikatnie wciśnij szpatułką, by dobrze się nasączyły.
05 - Odstaw na 10 do 15 minut, żeby croissanty całkiem wchłonęły płyn.
06 - Piecz bez przykrycia przez 45-50 minut aż wierzch będzie złoty, a masa się zetnie. Jeśli się za mocno rumieni, przykryj folią na ostatnie 10-15 minut.
07 - Lekko przestudź, posyp cukrem pudrem. Podawaj ciepłe z owocami lub bitą śmietaną, jak lubisz.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dzień-stare croissanty nie rozmiękczą się za bardzo. Zamiast mleka możesz dać śmietanę, żeby masa była bogatsza. Jeśli za szybko się rumieni, przykryj folią na koniec pieczenia.