01 -
Włącz piekarnik na 175°C. Nasmaruj lekko naczynie do zapiekania o wymiarach 23x33 cm.
02 -
Równo rozłóż kawałki croissantów w naczyniu. Posyp je czekoladowymi kawałkami równomiernie.
03 -
W dużej misce ubij mleko, jajka, cukier, wanilię i sól aż do połączenia składników.
04 -
Wylej przygotowaną mieszankę na croissanty i delikatnie wciśnij szpatułką, by dobrze się nasączyły.
05 -
Odstaw na 10 do 15 minut, żeby croissanty całkiem wchłonęły płyn.
06 -
Piecz bez przykrycia przez 45-50 minut aż wierzch będzie złoty, a masa się zetnie. Jeśli się za mocno rumieni, przykryj folią na ostatnie 10-15 minut.
07 -
Lekko przestudź, posyp cukrem pudrem. Podawaj ciepłe z owocami lub bitą śmietaną, jak lubisz.