Ciasto jabłkowe z patelni (Wersja Do Druku)

Delikatne jabłkowe ciasto smażone na patelni z miodem i puszystą pianą z białek.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Składniki główne

01 - 2 papierówki (jabłka)
02 - 2 łyżki miodu
03 - 2 jajka
04 - 2 łyżki cukru pudru
05 - 120 g mąki pszennej (około ½ szklanki)
06 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
07 - 2 łyżki oleju roślinnego

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Obrane jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na patelni, dodać miód i razem przesmażyć.
02 - Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie.
03 - W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, po czym wlać olej i całość wymieszać na jednolitą konsystencję.
04 - Masę wylać na podsmażone jabłka na patelni, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i podgrzewać jeszcze kilka minut.
05 - Ciasto przełożyć owocami do góry i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Aby uzyskać intensywniejszy smak, można użyć miodu o wyrazistym aromacie, np. lipowego lub wielokwiatowego.