01 -
Masło pokrój na kawałki. Jajka ubij razem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj naprzemiennie masę mączną i masło do mieszanki jajecznej. Na blachę (40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie rozprowadź ciasto.
02 -
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego na 170°C z termoobiegiem i piecz przez ok. 15 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe. Opcjonalnie odwróć ciasto, aby uzyskać równą powierzchnię.
03 -
Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj 12 łyżek zimnego mleka, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotuj, zdejmij z ognia i dolej wymieszany budyń. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 30 sekund. Następnie wmieszaj śmietanę i podgrzewaj jeszcze pół minuty. Gdy krem będzie gotowy, odstaw do przestygnięcia. Pilnuj, aby nie powstała skórka (lub ją zdejmij).
04 -
Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.
05 -
Na przestudzonym spodzie równomiernie rozprowadź krem budyniowy. Ułóż połówki truskawek przecięciem do dołu – możesz je ułożyć równo lub nieregularnie.
06 -
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zacznij wlewać galaretkę na środek ciasta, stopniowo rozprowadzając ją na truskawkach.
07 -
Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc, żeby dobrze się schłodziło. Podawaj, krojąc na kwadratowe kawałki i delektuj się!