Ciasto z borówkami i kruszonką (Wersja Do Druku)

Łączy twaróg, borówki i chrupiącą kruszonkę w słodkim wypieku na każdą okazję.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód

01 - 250 g mąki pszennej
02 - 100 g cukru pudru
03 - 150 g zimnego masła
04 - 1 jajko
05 - szczypta soli

→ Masa serowa

06 - 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
07 - 100 g cukru
08 - 1 opakowanie cukru waniliowego
09 - 2 jajka
10 - 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru
11 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

→ Wierzch i kruszonka

12 - 200 g borówek amerykańskich
13 - 100 g mąki pszennej
14 - 60 g cukru
15 - 60 g zimnego masła

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Zagnieć mąkę pszenną z cukrem pudrem, zimnym masłem, jajkiem oraz szczyptą soli do uzyskania jednolitej masy. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut.
02 - Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę o wymiarach 24×24 cm papierem do pieczenia. Przełóż schłodzone ciasto i równomiernie rozprowadź na dnie formy, nakłuj widelcem. Piecz przez 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
03 - W dużej misce wymieszaj twaróg sernikowy, cukier, cukier waniliowy, jajka, budyń waniliowy w proszku oraz kwaśną śmietanę do uzyskania gładkiej konsystencji.
04 - Wylej masę serową na podpieczony spód. Równomiernie rozsyp borówki amerykańskie na powierzchni masy.
05 - Połącz mąkę, cukier oraz zimne masło i zagnieć palcami do uzyskania grudkowatej kruszonki. Posyp nią wierzch ciasta.
06 - Piecz w temperaturze 180°C przez 45–50 minut, aż kruszonka będzie złocista, a masa serowa całkowicie się zetnie.
07 - Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Schłodzenie ciasta przed pieczeniem zapobiega kurczeniu się spodu.