01 -
Nastaw grill na średnio-wysoką temperaturę. Jeśli masz patelnię grillową, lekko posmaruj ją oliwą z oliwek lub spryskaj.
02 -
Ustaw cukinię pionowo i obierz ją na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Wyłóż paski na desce lub na blaszce, układając je pojedynczo.
03 -
Posmaruj paski z masłem czosnkowo-cytrynowym z jednej strony. Potem złóż je jak harmonijkę i nabij na patyczki do szaszłyków. Gotowe patyczki połóż na blasze lub patelni.
04 -
Przed grillowaniem posmaruj wszystkie patyczki jeszcze raz masłem cytrynowym.
05 -
Grilluj każdy patyczek przez 2-3 minuty z każdej strony. Obracaj je trzykrotnie, żeby zostały równomiernie zrobione. W sumie to około 6-9 minut.
06 -
Zdejmij ze grilla, możesz posmarować więcej masłem i posypać świeżymi ziołami. Podawaj prosto na patyczkach albo na talerzu.