Kurczak z cukinią Toskania (Wersja Do Druku)

Soczysty kurczak z cukinią, świeżymi ziołami i ciągnącym się serem to sycące danie.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Mięso drobiowe

01 - 454 g filetu z piersi kurczaka bez skóry i kości

→ Warzywa

02 - 2 średnie lub 3 małe cukinie pokrojone w plasterki
03 - 150 g pomidorków koktajlowych lub winogronowych, przekrojonych na pół
04 - 75 g suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
05 - 30 g świeżego szpinaku
06 - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
07 - 1 mała szalotka, cienko pokrojona

→ Tłuszcze i oleje

08 - 15 ml oliwy z oliwek

→ Przyprawy i zioła

09 - ½ łyżeczki płatków chili
10 - 1 łyżeczka suszonego oregano
11 - ½ łyżeczki czarnego pieprzu
12 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
13 - 1 łyżeczka czosnku w proszku
14 - ¼ łyżeczki ostrej papryki
15 - 1 łyżeczka soli

→ Sery

16 - 50 g startego sera Parmezan
17 - 113 g mozarelli w wiórkach

→ Do posypania

18 - 2 łyżki świeżej pietruszki, posiekanej

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ustaw piekarnik na 190°C.
02 - Do naczynia o wymiarach 28x18 cm wrzuć kurczaka, cukinię, pomidory koktajlowe, suszone pomidory, szpinak, czosnek, szalotkę, oliwę i wszystkie przyprawy.
03 - Wymieszaj wszystko tak, by składniki spod się dobrze przyprawiły.
04 - Posyp równomiernie całość startą mozarellą i parmezanem.
05 - Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 20 minut.
06 - Zdejmij folię i piecz jeszcze 10 minut bez przykrycia.
07 - Włącz grill na wysoką moc i opiekaj danie 1-2 minuty, patrząc co 20 sekund, żeby się nie przypaliło.
08 - Posyp na wierzchu świeżą pietruszką, a jeśli chcesz, dopraw jeszcze solą, pieprzem i płatkami chili.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Płatki chili możesz dać mniej lub więcej, zależnie jak bardzo chcesz pikantnie.
02 - Aby potrawa miała mniej tłuszczu, użyj mozzarelli light i dobrze odsącz suszone pomidory.
03 - Upewnij się, że kurczak jest dobrze ugotowany, temperatura wewnątrz powinna mieć 74°C.