01 -
Formę o wymiarach około 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia lub użyj blaszki do piekarnika.
02 -
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i odstaw na około 10 minut, aż zaczną się pienić.
03 -
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, sól, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka oraz roztopione masło. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformuj kulę, przykryj i odstaw na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
04 -
Roztopione masło wymieszaj z cukrem i cynamonem. Masło do polewy zmiksuj, następnie stopniowo dodawaj serek i przesiany cukier puder, aż powstanie gładka masa.
05 -
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25–30 x 50 cm. Posmaruj nadzieniem cynamonowym, zroluj zaczynając od dłuższej krawędzi. Pokrój roladę na plastry o grubości około 3 cm i ułóż w formie z odstępami. Przykryj i odstaw na 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 180ºC przez 25–30 minut do zarumienienia.
06 -
Po upieczeniu i ostudzeniu posmaruj bułeczki przygotowaną polewą śmietankową.