Cytrusowe Kostki Ciasta (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 3/4 szklanki mąki pszennej
02 - 3/4 szklanki cukru białego
03 - 1/4 łyżeczki soli
04 - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
05 - 1/2 kostki masła, miękkiego
06 - 2 duże jajka
07 - 2 łyżki skórki cytrynowej (ok. 2 cytryny)
08 - 2 łyżki soku z cytryny (ok. 1/2 cytryny)

→ Do glazury

09 - 1 szklanka cukru pudru
10 - 2-3 łyżki soku z cytryny (do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji)
11 - Dodatkowa skórka cytrynowa do dekoracji (opcjonalnie)

# Sposób Przygotowania:

01 - Nagrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę o wymiarach 20×20 cm papierem do pieczenia, zostawiając wystające brzegi dla łatwiejszego wyjęcia ciasta.
02 - W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
03 - W dużej misce mikserem utrzyj miękkie masło, aż będzie gładkie. Dodawaj jajka po jednym, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dodaj skórkę i sok z cytryny, mieszaj do połączenia.
04 - Do mokrych składników wlewaj stopniowo suche składniki, mieszając na niskich obrotach miksera tylko do momentu połączenia. Nie mieszaj zbyt długo, aby ciasto pozostało puszyste.
05 - Przełóż masę do przygotowanej blachy, wyrównaj szpatułką. Piecz przez 22-25 minut, aż brzegi się zetną, a powierzchnia będzie lekko złocista. Patyczek wbity w środek powinien być czysty lub z kilkoma wilgotnymi okruchami. Nie piecz zbyt długo.
06 - Gdy ciasto stygnie, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka masa. Dodawaj więcej cukru pudru lub soku z cytryny, aby uzyskać odpowiednią konsystencję – masa ma być gęsta, ale nadal dająca się rozprowadzać.
07 - Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, wylej glazurę na wierzch. Rozprowadź równomiernie i posyp skórką z cytryny, jeśli masz ochotę.
08 - Poczekaj, aż glazura stężeje. Użyj papieru do pieczenia, aby wyjąć ciasto z formy. Pokrój na kwadraty lub prostokąty i podawaj.

# Uwagi:

01 - Jeśli lubisz intensywny smak cytryny, dodaj więcej skórki cytrynowej do masy. Możesz również wetrzeć skórkę w cukier, zanim połączysz go z innymi składnikami.
02 - Chcesz dodać trochę chrupkości? Posyp ciasto cienką warstwą migdałów przed pieczeniem.
03 - Podawaj cytrynowe brownie schłodzone – idealne na lato! Smak cytryny stanie się bardziej wyrazisty, a konsystencja przyjemnie jędrna.