Cytrynowe mini z malinami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Dekoracja

01 - kilka listków mięty (opcjonalnie)
02 - 12 malin świeżych
03 - 6 plastrów cytryny
04 - 1 opakowanie śmietan-fixu
05 - 2 łyżki cukru pudru
06 - 200 ml śmietanki 36%

→ Warstwa malinowa

07 - 10 g żelatyny (1 opakowanie)
08 - 300 g malin mrożonych albo świeżych
09 - 50 ml bardzo gorącej wody
10 - 80 g cukru

→ Warstwa serowa z cytryną

11 - 15 g żelatyny (1,5 opakowania)
12 - 70 ml gorącej wody
13 - skórka z dwóch cytryn
14 - 200 ml śmietanki 36%
15 - sok z dwóch cytryn
16 - 120 g cukru pudru
17 - 500 g mascarpone (lepsze w temp. pokojowej)

→ Spód

18 - 2 łyżki cukru
19 - 100 g masła
20 - 200 g ciastek maślanych

# Sposób Przygotowania:

01 - Delikatnie zdejmij mini serniczki z rantów przed wręczeniem gościom. Niech będą odpowiednio schłodzone.
02 - Ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Przenieś bitą śmietanę do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Na każdym serniczku połóż rozetkę bitą śmietaną, potem na niej jedną malinę i kawałek cytryny. Zielony listek mięty doda uroku, jeśli masz ochotę.
03 - Powoli rozmroź maliny, jeśli są zamrożone. Zblenduj je na gładką masę i przeciśnij przez sitko, by nie było pestek. Mus malinowy razem z cukrem podgrzej w rondelku, cukier musi się rozpuścić. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszaj, aż nie będzie grudek. Wlej przygotowaną żelatynę do ciepłego musu, zamieszaj dokładnie. Poczekaj chwilę, aż całość lekko ostygnie – niech nie będzie już gorąca. Mus malinowy wylej starannie na zastygniętą warstwę serową. Mini serniki odstaw do chłodziarki na minimum 3 godziny, a najlepiej zostaw na noc.
04 - Wsyp żelatynę do miseczki, dolej gorącej wody i mieszaj, aż będzie płynna. Odstaw na moment do ostudzenia. Ubij dobrze śmietankę na sztywno. W innej misce połącz mascarpone z cukrem pudrem, sokiem oraz skórką cytrynową. Mascarpone wymieszaj łagodnie z bitą śmietaną. Teraz wmieszaj do całości przestudzoną żelatynę – niech wszystko się dobrze połączy. Gotową masę rozdziel do foremek, aż do 2/3 ich wysokości. Deserki wstaw do lodówki na około 1-2 godziny, aż wszystko zastygnie.
05 - Pokrusz ciastka blenderem albo rozgnieć wałkiem w woreczku. Masło rozpuść w garnuszku lub w mikrofalówce i wymieszaj z pokruszonymi ciastkami oraz cukrem. Foremkę do muffinek (najlepiej z wyjmowanym dnem) albo metalowe pierścienie wyłóż masą ciasteczkową, mocno ją ugniatając. Całość wstaw do lodówki, zanim zajmiesz się masą serową.

# Uwagi:

01 - Te smakowite mini serniczki mają kremową cytrynową warstwę oraz owocowe malinowe wykończenie. Idealnie sprawdzą się podczas letnich imprez, spotkań z przyjaciółmi przy kawie czy jako słodki akcent na zakończenie obiadu.