Aromatyczne szparagi cytrynowe (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - 2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
02 - szczypta soli — jak lubisz
03 - 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
04 - 500 g szparagów zielonych, umytych i bez twardych końcówek

# Sposób Przygotowania:

01 - Na ciepło smakują świetnie. Możesz je położyć obok obiadu albo zjeść na przystawkę.
02 - Blachę z warzywami wstaw już do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez jakieś 12-14 minut, mniej więcej w środku obracając szparagi.
03 - Wymieszaj oliwę, cytrynę i sól razem. Polej tym wszystkim szparagi.
04 - Wyłóż szparagi na blachę. Papier do pieczenia może się przydać, ale nie musisz go używać.
05 - Umyj porządnie szparagi pod wodą. Oderwij końce, które są twarde.

# Uwagi:

01 - Możesz zrobić szparagi też na patelni. Najpierw grzejesz oliwę, wrzucasz szparagi. Smażysz je 5-7 minut, mieszając. Na końcu daj sok z cytryny, przykryj i jeszcze 2-3 minuty niech się pogotują. Sól dodaj na końcu.
02 - Im krócej gotujesz szparagi, tym więcej dobrego zostaje w środku.